Lie 6, 2024
23 Views
Komentavimas išjungtas įraše Jurginas – Graižažiedžių šeimos daugiametis šakniagumbinis augalas, kilęs iš Meksikos

Jurginas – Graižažiedžių šeimos daugiametis šakniagumbinis augalas, kilęs iš Meksikos

Written by

Jurginas (Dahlia Cav.) Graižažiedžių (Asteraceae) šeimos daugiametis šakniagumbinis augalas, kilęs iš Meksikos. Stiebas stačias, šakotas, trapus, per vasarą išauga 0,5-2 m aukščio (priklausomai nuo veislės ir dirvos). Lapai stambūs, plunksniški; lapeliai kiaušiniški, dantyti. Žiedai susitelkę dideliuose žiedynuose — graižuose.

Kraštiniai žiedai liežuviški, įvairių spalvų, o viduriniai vamzdiški, geltoni ar oranžiniai. Kultūrinių formų ir veislių jurginų didesnioji dalis vamzdiškų žiedų virtę liežuviškais. Žydi nuo liepos mėn. iki šalnų. Gėlininkystėje paplitę hibridinės kilmės jurginai (D.x cultorum Thorsr et Reis). Pagal žiedynų formą jie skirstomi į grupes.

Paprastieji tuščiaviduriai jurginai. Užauga iki 0,5-1 m. Turi vieną eilę liežuviškų žiedų, o graižo viduryje yra vamzdiški žiedai. Spalva įvairi. Žiedyno skersmuo — 15 cm. Dauginami sėklomis. Žydi tais pačiais metais ir vadinami vasariniais jurginais.

Apykakliniai. Užauga 0,5-1 m. Graižas sudarytas iš 2 eilių liežuviškų žiedų (vainiklapių): išorinė eilė iš stambesnių vainiklapių, o vidinė iš smulkių, sudarančių lyg apykaklę. Pastarieji dažniausiai truputį šviesesni už išorinius. Graižo centre yra vamzdiški žiedai. Žiedyno skersmuo — 10-15 -cm, rečiau — 20 cm.

Anemoniniai. Aukštis — 1-2 m. Graižas sudarytas iš vienos ar kelių eilių plačių liežuviškų ir daugelio vamzdiškų žiedų. Jie primena plukes. Žiedyno skersmuo 15 cm.

Dekoratyviniai. Užauga iki 1-2 m. Graižas pilnaviduris, stambus, neretai iki 30 cm skersmens. Liežuviški žiedai platūs, pusiau apvalūs arba lancetiški. Spalvos gana įvairios. Pagal žiedų didumą jie dar skirstomi 5 klases: a) labai dideli — graižo skersmuo daugiau kaip 35 cm; b) dideli — graižo skersmuo 28-35 cm; c) vidutiniški — graižo skersmuo 21–28 cm; d) maži — graižo skersmuo 14-21 cm; e) miniatiūriniai — graižo skersmuo mažiau kaip 14 cm.

Rutuliniai. Aukštis — 2 m. Graižas apvalus, 20 cm skersmens. Liežuviški žiedai susisukę į viršų praplatėjančiu vamzdeliu.

Pomponiniai. Užauga iki 0,2-1,5 m. Graižas savo forma labai panašus rutulinių jurginų graižą, tik žymiai mažesnis, 2-5 cm skersmens. Spalvos įvairios. Šie jurginai atsparūs ligoms ir gerai išsilaiko per žiemą.

Kaktusiniai. Graižas dažniausiai pilnaviduris, ant ilgo žiedynkočio, sudarytas iš ilgų, net iki 15 cm ilgio, susisukusių, smailiais galais liežuviškų žiedų, kurie galuose kartais būna praplatėję ar įskelti. Žiedyno spalva ir skersmuo įvairuoja, todėl pagal graižo dydį, kaip ir dekoratyviniai, skirstomi 5 klases.

Article Categories:
Gėles

Comments are closed.