Bal 5, 2022
12 Views
Komentavimas išjungtas įraše Kavos šalis: Burundis

Kavos šalis: Burundis

Written by

Mažytė, bet gausiai apgyvendinta Rytų Afrikos valstybė Burundis ribojasi su Ruanda, Kongu, Tanzanija ir Tanganikos ežeru. Ji kalvota, su aukštomis plynaukštėmis ir tropiniu klimatu. Burundžiui kol kas, laimei, negresia vandens trūkumo ir sausros problemos, kurios Rytų Afrikoje tampa įprastos. Dirvožemis paprastai yra labai turtingas, daugiausia vulkaninės kilmės, o žemės ūkio spaudimas ribotas.

Burundžio ekonomikos pagrindas – natūrinis ūkininkavimas, aukso (1), kavos (2) ir arbatos (3) eksportas. Užsienio pagalba tebėra pagrindinis pajamų šaltinis, kuris mažėja nuo 2015 m., kai buvo perrinktas prezidentas Pjeras Nkurunziza. 10-asis Burundžio prezidentas yra Évariste Ndayishimiye, nuo 2020 m. birželio 18 d. pakeitęs 2020 m. mirusį Pierre’ą Nkurunzizą.

Kava Burundyje pradėta auginti 1920 m., o plėtra prasidėjo XX a. šeštajame dešimtmetyje, nes buvo pripažinta, kad kava yra kultūra, kuri sukels agrarinę revoliuciją Burundžio augintojams, kurie tokiu atveju turės galimybę ne tik apsirūpinti maistu, bet ir generuoti pinigus. Šeštajame dešimtmetyje kavos pramonė pradedama organizuoti kaip viešoji pramonė, o vyriausybė dalyvauja tiek institucionalizuojant, tiek vykdant eksportuojamos kavos tiekimo importo pramonei verslą.

Valstybių koalicija finansuoja infrastruktūros plėtrą ir netiesiogiai subsidijuojamą gamybą, siekdama paremti Burundžio gyventojų ekonominį vystymąsi. Dešimtajame dešimtmetyje smarkiai įsiskolinusi Burundžio vyriausybė, siekdama padengti skolą, susitarė su FMI, kad atsisakytų kavos pramonės ir atvertų ją laisvajai prekybai, parduodama turtą ir leisdama provates dalyvauti kavos perdirbime. Tai iš esmės reiškia Burundžio vyriausybės paramos kavos pramonei pabaigą ir neabejotiną subsidijų, kuriomis Burundžio ūkininkai naudojosi esant prastoms rinkos sąlygoms, pabaigą. 630 BIF630 už kilogramą vyšnių iš tiesų buvo minimali kaina, kuria daugiau kaip 40 metų naudojosi pirmoji Burundžio kavos ūkininkų karta.

Daugiausia Arabica

Burundyje auginama daugiausia arabikos (± 96 %) ir labai nedidelė dalis robustos (± 4 %).

Pastaraisiais metais visiškai išplautos kavos eksportas pranoko pusiau išplautos kavos eksporto apimtis. Istoriškai Burundis gamino 70 % pusiau plautos ir 30 % visiškai plautos kavos, tačiau 2018 m. tendencija pasikeitė ir dabar galima drąsiai manyti, kad ne daugiau kaip 25 % kavos perdirbama kaip pusiau plauta. Tai dalis didesnės vyriausybės programos, kuria siekiama skatinti geresnės kavos gamybą, kad būtų gaunama didesnė grąža.

Abiejų rūšių kavos srautas skiriasi: Visiškai išplautos kavos kokybė gaunama iš kavos, kurią augintojai surenka subrendusią ir pristato į artimiausią plovimo stotį. Šios plovimo stotys yra išsidėsčiusios kaimo vietovėse. Kiekviena kavos auginimo vietovė turi savo teritorijoje esančią stotį, kuri taip pat yra susitikimų ir mainų vieta; tik kai kurie subregionai turi didesnę aprėptį nei kiti. Kava minkštinama, fermentuojama ir plaunama nedidelėse plovimo stotyse (kiekvienos iš jų pajėgumas – apie 500 Mt per metus), džiovinama ant afrikietiškų gultų, tada laikoma sausuose pergamentuose plovimo stotyje, kol surenkamas pakankamas kiekis, kad būtų galima siųsti į sausą malūną lukštenimui, rūšiavimui ir rūšiavimui eksportui. Kai malimas baigiamas ir kavą patvirtina ARFIC (Nacionalinė kavos institucija), kiekviena eksportuojama partija laikoma valstybei priklausančiame sandėlyje Gitegoje arba Bujumbūroje.

Vadinamoji plauta (arba pusiau plauta) kava – tai kava, kuri nukošiama, nuplaunama ir išdžiovinama pas ūkininką. Šiame procese nėra kontroliuojamos fermentacijos. Kava eksportuojama tais pačiais kanalais kaip ir visiškai plauta, nors nemaža dalis jos yra kontrabanda įvežama arba suvartojama vietoje. Pusiau plautos kavos kokybė ir vertė yra prastesnė nei visiškai plautos, todėl pastaruoju metu, Burundžiui vis labiau patenkant į pasaulines rinkas, vis dažniau naudojama visiškai plauta kava.

Visiškai nuplauta kava pristatoma anksčiau nei pusiau nuplauta kava. Daugiausia dėl to, kad ūkininkai pusiau nuplautą produktą naudoja kaip grynuosius pinigus po čiužiniu, kuriuos gali išleisti kas mėnesį po derliaus nuėmimo sezono. Parduodami “Cherry” ūkininkai visas pajamas gauna iš karto, nes ji turi būti pristatyta tą pačią derliaus nuėmimo dieną.

Malonu žinoti

Vidutinė produkcija iš hektaro yra apie 4 maišus, vidutinis ūkio dydis – apie ketvirtadalis ha, vidutinis ūkininkas per metus pagamina vieną eksporto maišą.

Produktyvumas labai menkas, o demografinis spaudimas labai didelis, ūkininkai turi ribotas galimybes gauti trąšų, medžių medžiagų ir technikos, taip pat labai varžo galimybė gauti žemės. Ar žinojote, kad 85 proc. kavamedžių Burundyje yra vyresni nei 20 metų?

Visa tai lemia didelius produktyvumo svyravimus atskirais sezonais. Po augančių gamybos ciklų paprastai seka drastiškai maži gamybos ciklai.

Įgyvendinamos kelios iniciatyvos, kuriomis siekiama nutraukti Burundžio ūkininkų skurdo ciklą. Dauguma jų dar tik pradedamos įgyvendinti ir joms reikia paramos, kad turėtų ilgalaikį ir platesnį poveikį. Planuojama didinti produktyvumą ir kokybę, kad kiekvienas ūkininkas gautų didesnes pajamas ir turėtų finansinį savarankiškumą. Kavos ūkininkavimas šiandien nėra pasirinktas kelias – tai paveldėjimas, kuris suteikė geros kloties, tačiau jį reikia iš naujo išrasti, kad naujoji karta vėl gautų naudos.

Apie 60-80 % Burundžio kavos fermentuojama plovyklose, fermentacijos talpyklose. Jos vadinamos “visiškai išplautomis”. Fermentacijos procesas trunka maždaug 36 valandas. “Išplautos” kavos, sudarančios 20-40 % “Arabica” kavos derliaus, iš tikrųjų yra pusiau išplautos (išplautos be fermentacijos, džiovintos saulėje).

Vis daugiau dėmesio skiriama fermentacijos ir džiovinimo procesams tobulinti, kad pagerėtų puodelių kokybė. Pastaraisiais metais Burundis pradeda eksportuoti pirmuosius “specialiosios kavos” produktus.

Iki 2009 m. visas Burundžio kavos sektorius priklausė Burundžio vyriausybei ir buvo jos valdomas, o privatus sektorius dalyvavo ribotai. Tais metais TVF ir Pasaulio bankas privertė vyriausybę privatizuoti ir parduoti dalį plovyklų privatiems investuotojams su sąlyga, kad 25 proc. socialinio kapitalo turi būti skirta vietos Burundžio ūkininkams.

Anksčiau visas derlius buvo parduodamas per aukcionų sistemą, kurią valdė oficiali kavos įstaiga OCIBU (Office des Cafés du Burundi). Šiuose aukcionuose turėjo teisę dalyvauti ir pirkti tik ABEC (Association Burundaise des Exportateurs de Café) nariai. Eksportuotojai pirkdavo įvairių rūšių kavą pagal Bujumbūros sistemą “Free On Truck” (FOT) ir Burundžio frankais (BUF). Po to kavą jie išsiuntė į jūrų uostus.

Rinkos, kurią anksčiau kontroliavo tik valstybė, liberalizavimas kol kas turėjo mažai įtakos Burundžio kavos populiarinimui. Šiuo metu beveik 20 registruotų eksportuotojų ir (arba) pirkėjų dalijasi eksportuojamus kiekius, tačiau jie veikia daugiau kaip pirkimo agentai, o ne kaip tikrieji eksportuotojai.

Nuo 2020 m. atsisakyta ilgamečio “Sogestal” tinklo, kuris yra valstybinės ir privačios plovyklų nuosavybės derinys. Tam tikra prasme vyriausybė jį nacionalizavo. Visos “Sogestal” stotys dabar priklauso ir yra valdomos ODECA – naujosios Burundžio centrinės kavos prekybos institucijos, įsikūrusios Budžumbūroje. ODECA taip pat pradėjo taikyti naują eksporto aukcionų sistemą, siekdama geriau kontroliuoti kainas ir užtikrinti, kad JAV dolerių lėšos liktų šalyje.

Konkurencinę aplinką galima suskirstyti į tris dalis:

Privačios bendrovės

Sogestals (société de gestions de stations de lavage): visos Sogestal stotys priklauso ir yra valdomos ODECA, naujos centrinės Burundžio kavos prekybos institucijos, įsikūrusios Budžumbūroje.

Kooperatyvų konsorciumas: 33 kooperatyvai, kiekvienas kooperatyvas turi plovimo stotį ir kartu prekiauja kava per “Cococa”.

Malonu žinoti

Kava yra pirmasis žemės ūkio išteklius ir didžiausias eksporto pajamų šaltinis (daugiau kaip 80 % visų eksporto pajamų).

Galimybių gauti grynųjų pinigų prieš derliaus nuėmimą trūkumas stipriai paveikė Sogestalų ir kooperatyvų apimtis. Jie teigia pagaminę 50 proc. mažiau nei apskaičiuota, nes derliaus pradžioje negalėjo nusipirkti vyšnių WS lygiu. Šiuo metu jie stengiasi įvykdyti savo trumpalaikius įsipareigojimus. Kita vertus, grynųjų pinigų turinčios privačios bendrovės sugebėjo užsitikrinti didesnį santykinį kiekį nei ankstesniais metais.

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Paslaugos ir prekės

Comments are closed.