Pomidorai itin vertingas augalas. Tai vienametis žolinis augalas. Jo stiebas – stambus, plaukuotas, o lapai plunksniškai karpyti. Žydi geltonais nedideliais žiedais didelė, sultinga, saldoka, raudona arba geltona
Vaisius – uoga.
Pomidorų tėvynė atvežė į Ispaniją, vėliau į Italiją ir Rusiją. Iš pradžių pomidorai buvo auginami kaip dekoratyvinė kultūra. Dabar išvesta daug įvairiausių veislių. Jos skiriasi vaisių forma, spalva ir augimo sąlygomis.
Lietuvoje pomidorai auginami ūkiuose, daržuose, kolektyviniuose soduose. Jų cheminė sudėtis įvairi. Šimte gramų pomidorų yra 4 g angliavandenių (gliukozės, fruktozės), 0,5 g baltymų, 177 mg kalio, 40 mg natrio, 26 mg fosforo, 21 mg kalcio, 20 mg magnio, 0,08 mg vario, 0,3 mg cinko, 1,2 mg geležies, iki 40 mg molibdeno, kobalto, nikelio, fluoro, arseno, stroncio, chromo, jodo, 25 mg vitamino C, 7,62 mg karotino, 0,5 mg vitamino PP, 1,5 mg B₁, 0,05 mg B2, vitaminų P, K, folinės rūgšties. Juose yra taip pat organinių rūgščių (obuolių, citrinos), pektinų, fitoncidų, saponinų ir kt.
Maistui vartojami įvairios brandos vaisiai (žalsvi, gelsvi, rausvi, raudoni). Vertingiausi yra švieži, gerai prinokę pomidorai. Jie sukaupia daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Vaisiuose yra geležies ir folinės rūgšties, todėl ši daržovė ypač rekomenduojama nuo mažakraujystės.
Pomidorai tinka hipertonijai ir aterosklerozei gydyti.
Juos valgant, stiprėja kraujagyslės, gerėja bendra organizmo savijauta. Anksčiau buvo manoma, kad pomidorai netinka vyresniems žmonėms. Mat juose yra oksalo rūgšties. Tačiau dabar mokslininkai tai paneigė.
Bandymais nustatyta, kad pomidoruose yra kur kas mažiau oksalo rūgšties negu burokėliuose, bulvėse, špinatuose, o purino junginių esti labai mažai. Patariama valgyti pomidorus ir sergantiesiems podagra, nes juose yra daug biologiškai veiklių medžiagų. Pomidorus rekomenduojama valgyti visiems,- ir mažiems, ir seniems. Jų veikliosios medžiagos – vitaminai ir kalio druskos tinka sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, sutrikus medžiagų apykaitai.
Pomidorų ląsteliena, pektinai ir fitoncidai švelniai veikia virškinimo traktą, slopina puvimo procesus, gerina virškinimą, tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.
Iš prinokusių minkštų pomidorų gaminamos sultys, pastos (jose išlieka veikliųjų medžiagų). Sultys yra malonus, gaivinantis, organizmą stiprinantis gėrimas. Jos skatina virškinimo trakto sulčių gamybą, gerina virškinimą, reguliuoja medžiagų apykaitą.
Jose esantys fitoncidai gydo žaizdas, opas. Be to, žmonės šviežiomis pomidorų sultimis gydo glaukomą, įvairius veido spuogus, karbunkulus. Iš žalių pomidorų vaisių galima pasigaminti aliejų žaizdoms gydyti.