Kov 9, 2024
43 Views
Komentavimas išjungtas įraše Braškių auginimo patarimai

Braškių auginimo patarimai

Written by

Mulčiuokite ir dažnai laistykite:

Idealiu atveju, norėdami išlaikyti drėgmę, braškes konteineriuose mulčiuokite. Kuo mažesnis braškių konteineris, tuo dažniau gali tekti laistyti augalus (stebėkite, ar dirva nedžiūsta, arba naudokite automatinį augalų laistytuvą).

Alpių braškių augalų priežiūra ir puoselėjimas:

Pasodinus braškes į jų galutinius namus, jas lengva nuolat prižiūrėti. Kad užaugtų vaisiai, laukinėms braškėms reikia bent šiek tiek saulės ir vandens. Jei norite gauti kuo didesnį derlių, galite imtis ir laukinių braškių tręšimo. Jei tikrai norite užauginti didžiausias uogas, skaitykite toliau esantį skyrių “Išplėstiniai Alpių braškių auginimo patarimai”.

Laistymas:

Braškėms per savaitę reikia apie 1 cm vandens. Tai yra bendra rekomendacija, kuri labai priklauso nuo konkrečios augalo vietos, indo, dirvožemio tipo ir kt. Mes mėgstame kas kelias dienas rodomuoju pirštu patikrinti, ar dirva nėra sausa. Braškės turi negilias šaknis, kurios įsiskverbia maždaug 6 cm po dirvožemiu. Jei pirštu palietus viršutinius 2-3 cm dirvos atrodo, kad dirva sausa, palaistykite augalus. Jei jaučiasi drėgna arba šlapia, palaukite kelias dienas ir vėl patikrinkite.

Tręšimas:

Braškių augalus reikia stengtis nepertręšti. Jei braškės iš pradžių buvo pasodintos maistingoje dirvoje, jų gali nereikėti tręšti. Jei augalai gerai auga, atrodo stiprūs ir turi tamsiai žalią vegetatyvinį augimą, trąšų nenaudokite. Priešingu atveju, ruošdamiesi kitam sezonui, netrukus po paskutinio metų derliaus nuėmimo augalus galite patręšti kompostu, perpuvusiu mėšlu arba uogų maistu.

Laimingas dirvožemis – laimingi braškių augalai! Užauginkite dideles, sultingas, ryškiai raudonas braškes su šiomis ekologiškomis braškių trąšomis, pagamintomis iš visko, ką mėgsta uogos.

Išplėstiniai Alpių braškių auginimo patarimai

Norite sužinoti, kaip užauginti didesnes, sultingesnes ir saldesnes šilauoges? Šis skyrius skirtas visiems, kurie nori nueiti papildomą kelią ir investuoti daugiau laiko bei energijos į savo kalnų braškių plotelį, kad gautų didesnį derlių ir uogas. Tai yra mūsų pačių naudojami metodai, kuriuos taikome augindami laukines braškes ir kurie nuolat duoda skanių rezultatų – mėgaukitės!

Kalninių braškių mulčiavimas

Visoms braškių veislėms naudinga gausiai mulčiuoti. Mulčiavimas padeda išlaikyti drėgmę, sulaikyti piktžoles, užkirsti kelią grybinėms ligoms, išvengti vaisių gedimo ir apsaugoti braškes nuo šalčio žiemos mėnesiais. Mėgstamiausia braškių mulčio rūšis – pušų spygliai. Pušų spygliai gerai apsaugo nuo šalčio ir padeda parūgštinti dirvą rūgščioms braškėms. Kad nereikėtų daug priežiūros, tiesiog pasodinkite braškes šalia pušies kankorėžio ir leiskite spygliukams natūraliai mulčiuoti uogas, kai jie rudenį nukrenta.

Didesnių Alpių braškių auginimas

Nupjaudami naujai pasodintų persodintų šilauogių žiedus, priversite augalą sutelkti savo brangią energiją į šaknų ir lapų vystymąsi. Turėdamas didesnes šaknis ir lapus, augalas iš dirvožemio gali surinkti daugiau maistinių medžiagų ir užauginti didesnes braškes.

Tokia strategija tinka, jei turite keletą braškių augalų, bet gali būti varginanti, jei prižiūrite didelius laukinių braškių plotus. Jei norite didesnių uogų, bet nenorite praleisti visos dienos žnaibydami braškių žiedus, tiesiog pirmaisiais augalo augimo metais retkarčiais nuskabykite žiedus. Netgi šen bei ten nuskindami kelis žiedus padėsite naujiems persodintiems braškių sodinukams suformuoti stipresnę šaknų sistemą.

Laukinių braškių plantacijos ravėjimas

Apskritai braškės yra prastos konkurentės piktžolėms, todėl jų derlius gali lengvai sumažėti, jei auginamos lysvėje kartu su piktžolėmis. Tačiau pastebėjau, kad laukinės braškės yra atsparesnės piktžolėms nei komercinės braškės. Atsižvelgiant į tai, braškės geriausiai auga aplinkoje, kurioje nėra piktžolių.

Alpių braškių derliaus nuėmimas, laikymas ir konservavimas

Renkant miško braškes, sodininkui reikia daug daugiau kantrybės nei renkant komercinių veislių visad derančias ir birželio mėnesį derančias braškes. Taip yra todėl, kad laukinės braškės prieš skinant būtinai turi nusidažyti sodriai raudona spalva. Laimei, alpinės uogos beveik neturi jokio pageidaujamo skonio, kol nėra visiškai prinokusios. Taigi, nebus per daug pagundų skinti ankstyvą derlių.

Kai uogos visiškai sunoksta, jas galima skinti taip pat, kaip ir didesnes braškes: atsargiai paimkite kotelį tiesiai virš uogos vainiko ir pasukite jį, kad nutrūktų kotelis. Taip pat galite naudoti nedideles genėjimo žirkles ir greitai nupjauti uogas toje vietoje, kur kotelis jungiasi su vaisiumi. Rinkdami braškes nuo kotelio (užuot traukę pačias uogas), išvengsite minkštų uogų sutraiškymo tarp pirštų.

Laukiniai braškių augalai nėra žinomi dėl gausaus derliaus. Uogos yra mažos, o derlius ir nedidelis – dėl to šios uogos yra gana delikatesinės. Laukinėmis braškėmis galima mėgautis šviežiomis, šaldytomis, dehidratuotomis ir džiovintomis šaltyje, kaip ir tradicinėmis braškėmis. Dažniausi receptai, kuriuos rasite su laukinėmis braškėmis, yra laukinių braškių uogienės, keksiukai, pyragaičiai ir kiti desertai.

Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.