Kov 6, 2024
11 Views
Komentavimas išjungtas įraše Braškių genėjimas ir dauginimas

Braškių genėjimas ir dauginimas

Written by

Braškių žiedų karpymas

Norite sužinoti tikrąją paslaptį, kaip užauginti didžiausias, sultingiausias ir sveikiausias braškes? Pirmąjį sezoną po pasodinimo pašalinkite braškių žiedpumpurius. Pašalinus žiedpumpurius, augalas visą savo energiją sutelks į šaknų gilinimą ir užaugs daug didesnis. Kompensacija? Braškės išauga iš braškių žiedų, todėl žiedų nupjovimas reiškia, kad augalas tą sezoną neužaugins vaisių.

Daugumai sodininkų šis atidėtas pasitenkinimas yra per didelis ir jie pamiršta pašalinti žiedus mainais į uogas – kuo greičiau. Jei manote, kad tiesiog negalite laukti, kol galėsite mėgautis braškėmis, štai keletas patarimų:

Birželio braškyno žiedai:

Pašalinkite visus žiedus nuo 50 % augalų. Taip galėsite mėgautis uogomis dabar, o ateityje “investuosite” į didesnes uogas.

Visžiedžių šilauogių žiedai:

Visžiedžių gėlių žiedai: Visžiedžių gėlių žiedai dera du kartus. Pirmojo vaisių ciklo metu (vasaros pradžioje) nuo 100 % augalų pašalinkite visus žiedus, kad vėliau, rudenį, galėtumėte mėgautis didesnėmis uogomis.

Braškių genėjimas ir dauginimas

Genėti ar dauginti – toks iš tikrųjų yra dienos klausimas, kai kalbama apie braškių auginimą. Atsakymas gana paprastas: Jei neturite vietos arba tiesiog nenorite daugiau braškių augalų, nupjaukite iš motininio augalo pagrindo išaugusius braškynus. Jei turite vietos ir norite daugiau braškių augalų, padauginkite keletą bėglių ir leiskite jiems išaugti į suaugusius braškių augalus, atlikdami šiuos veiksmus:

Kaip padauginti braškių bėgančius augalus?

Braškė vazone su braškynu

Nustatykite braškyną ir įsišaknykite jį vietoje:

Braškių braškynas su vazonėliu ir braškynas su vazonėliu, kuriame augo braškynas, gali būti įskiepytas į motininį augalą.

Įsišaknijęs iškirpkite:

Po kelių savaičių šakniastiebis išleis savo šaknis. Įsišaknijus galima nutraukti ryšį su motininiu augalu arba palikti augalus sujungtus (tai netrukdo motininiam augalui). Jei tikitės dauginti braškes vazonėliuose, reikės įsišaknyti į gretimą vazoną ir nutraukti ryšį, kai braškynas įsitvirtins naujame vazone.

Braškyno ravėjimas

Braškės yra prastos konkurentės piktžolėms, todėl jų derlius gali lengvai sumažėti, jei auginamos lysvėje kartu su piktžolėmis. Dėl šios priežasties braškių lysves reikia gana intensyviai ravėti visą vegetacijos sezoną. Laimei, jei lysves tinkamai mulčiuojate, kassavaitinis ravėjimas turėtų būti visai nesudėtingas. Bet kokiu atveju kuo anksčiau ir kuo dažniau šalinkite piktžoles iš braškių lysvės.

Braškyno atnaujinimas

Braškių atnaujinimas – tai braškių augalų genėjimas prieš žiemą, siekiant sumažinti ligų paplitimą ir braškyno perpildymą. Paprastai braškių atnaujinimas atliekamas tik birželį auginamų braškių plotuose, kuriuose naudojama matinių eilių sistema, nes šios braškės linkusios išauginti daug bėglių ir dukterinių augalų. Tie, kurie naudoja kalvų sistemą su visad derančiomis veislėmis, neturėtų atnaujinti savo braškynų.

Norint atnaujinti, tiesiog paimkite piktžolių naikintuvą ir pašalinkite visų braškių augalų viršūnes. Nupjautus lapus galima apversti ir panaudoti kaip kompostą arba pašalinti, jei kyla nerimas dėl ligų. Kai kurie daržininkai teigia, kad kasmet atnaujindami braškių lysves jie gali keleriais metais pailginti jų braškių lysvių gyvavimo laiką.

Braškių augalai palydovai

Dar vienas pažangus auginimo būdas, duodantis didelę naudą, yra braškių plotelio papildymas keliais augalais palydovais. Braškės yra jautrios, pažeidžiamos, o jų ryškiai raudoni vaisiai ir gardus kvapas yra lengvai aptinkami kenkėjų. Laimei, yra keletas augalų, kurie gali padėti atbaidyti kenkėjus, pritraukti naudingus plėšrūnus ir net pagerinti kiekvienos uogos maistinių medžiagų profilį.

Keletas geriausių braškių augalų palydovų: agurklės, krapai, alijošiai, krūminės pupelės, levandos, alijošiai, pavyzdžiui, svogūnai ir česnakai, pankoliai ir kraujažolės. Nesodinkite braškių su kopūstais, bulvėmis, pomidorais, baklažanais, paprikomis ir kitais naktižiedžiais, nes jie konkuruoja dėl maistinių medžiagų ir serga panašiomis ligomis.

Braškių derliaus nuėmimas, laikymas ir konservavimas

Galėtume patarti, kad reikia laukti, kol braškės taps raudonos, bet visi, turintys mažų vaikų, žino, kad laukti, kol uogos visiškai prinoks, nėra lengva užduotis. Nors braškes galima skanauti su baltais viršūnėlėmis ir rausvais kūneliais, tikroji nauda yra laukti, kol uogos bus sodriai raudonos ir šiek tiek kietos. Tada nulaužkite kiekvieną braškę ties koteliu (netraukite už pačių uogų, kitaip jas sutraiškysite) ir sudėkite jas į derliaus krepšelį ar padėklą. Stenkitės uogas sudėti ne daugiau kaip dviem sluoksniais, kad nesutraiškytumėte apatinių uogų.

Yra begalė būdų, kaip mėgautis gausiu braškių derliumi ir jį išsaugoti. Jomis galima mėgautis šviežiomis, šaldytomis, virtomis, dehidratuotomis, džiovintomis šaltyje, keptomis, raugintomis, tiesiog raugintomis! Štai tik keletas mėgstamiausių būdų, kaip mėgautis braškėmis:

Šviežios braškės:

Braškių skonis geriausias, kai jos nuskintos ir valgomos iš karto šviežios. Jei negalite jomis mėgautis iš karto, greitai nuplaukite jas actu (acto ir vandens santykis 1:3), kruopščiai nusausinkite ir sudėkite į orui pralaidų indą ant popierinio rankšluosčio į šaldytuvą. Naudojant šį metodą braškes galima išlaikyti šviežias ilgiau nei savaitę.

Šaldytos braškės:

Braškių šaldymas yra neįtikėtinai paprastas ir leidžia išsaugoti braškių derlių iki 12 mėnesių (nors mes asmeniškai užšaldytas braškes laikėme daug ilgiau). Geriausias būdas užšaldyti braškes – sudėti jas ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir užšaldyti per naktį. Užšaldžius atskirai, braškes galima laikyti kartu šaldymo maišeliuose, kad jos nesuliptų.

Dehidratuotos braškių vaisių odos:

Tai mūsų mėgstamiausias braškių “konservavimo” būdas. Sakau tai kabutėse, nes vaisių odą suvalgome taip greitai, kad ji niekada neatsiduria sandėlyje. Norėdami pasigaminti vaisių odą, tiesiog išvirkite braškes puode sunkiu dugnu, kol suminkštės, sumaišykite iki vientisos masės, virkite ant silpnos ugnies, kol tyrė sutirštės, ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Ant kepimo skardos arba dehidratoriaus padėklo supilkite ploną tyrės sluoksnį ir džiovinkite 145 laipsnių temperatūroje 16 valandų, kol ji taps nebelipni.

Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.