Kov 6, 2024
23 Views
Komentavimas išjungtas įraše Dažniausiai užduodami klausimai apie lapinių kopūstų auginimą

Dažniausiai užduodami klausimai apie lapinių kopūstų auginimą

Written by

Lapiniai kopūstai yra nuostabiai universalus augalas, kuris duoda skanų derlių kiekviename savo vystymosi etape. Nuo mikrožalumynų iki milžiniškų lapinių žalumynų – kopūstų augalai beveik visada yra paruošti derliui nuimti. Dauguma kopūstų augalų subręsta per 60-80 dienų nuo pasodinimo, tačiau nebūtina laukti tiek ilgai, kad pradėtumėte rinkti kopūstų derlių.

Lapiniai kopūstai yra “pjaunamas ir vėl auginamas” augalas, o tai reiškia, kad po kiekvieno pjovimo jie toliau augins naujus lapus. Tai reiškia, kad galite skinti mažus jaunus lapus iš jaunų augalų ir didesnius lapus iš subrendusių augalų, nenužudydami augalo. Tik būtinai palikite bent 4 lapus augalo viršūnėje ir (arba) viduryje, kad paskatintumėte naują augimą.

Lapinių kopūstų derliaus nuėmimo patarimai:

Pirmiausia skinkite apatinius lapus:

Apatiniai kopūstų augalo lapai paprastai yra patys brandžiausi ir tinkamiausi derliui nuimti.

Nukirpkite lapus ties stiebu:

Nuskinkite arba nupjaukite kopūstų lapus prie pat stiebo, kad derliaus nuėmimo metu nebūtų pažeisti kopūstų augalai. Venkite skinti tik lapus, nes ant augalo liks negyvas stiebas, kuris gali sukelti ligas.

Venkite “galinio pumpuro”:

Norėdami paskatinti kopūstų augimą po kiekvieno derliaus nuėmimo, būtinai nepašalinkite viršutinių centrinių lapų pumpurų (vadinamųjų galinių pumpurų). Kopūstus galima agresyviai skinti ir jie toliau augs, kol bus nepažeistas galinis pumpuras.

Nuimkite derlių atvėsus orams:

Kopūstų lapai tampa saldesni, kai juos veikia šaltas šaltis. Jei įmanoma, kopūstus skinkite po šalčio atšalimo ar šalnų, kad jų lapai būtų geriausio skonio.

Kopūstų laikymas ir konservavimas

Sveiki kopūstų augalai duoda gausų ir nuolatinį šviežių lapinių žalumynų derlių. Laimei, gausiai užaugintus lapinius kopūstus gana lengva saugoti ir išsaugoti, kad galėtumėte naudoti ateityje.

Šviežių kopūstų laikymas:

Šviežių kopūstų lapų ryšulėlį suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir laikykite šaldytuve, maišelyje. Taip lapai išliks traškūs ir švieži maždaug savaitę.

Lapinių kopūstų šaldymas:

Užšaldžius kopūstus, derlių galima išlaikyti ilgiau nei metus. Pirmiausia nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite kopūstus. Tada supjaustykite norimo dydžio lapus, sudėkite į šaldymo maišelį ir laikykite užšaldytus, kad galėtumėte naudoti vėliau. Užšaldyti kopūstai labai lankstūs ir puikiai tinka į kokteilius, sriubas, troškinius, troškinius, apkepus, omletus ir daugelį kitų patiekalų.

Dehidratuotų lapinių kopūstų milteliai:

Dehidratuotų kopūstų milteliai – unikalus ir įdomus būdas ilgai laikyti kopūstus. Norėdami dehidratuoti, tiesiog nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite kopūstus, o po to įdėkite juos į 52 laipsnių temperatūros dehidratorių arba orkaitę 6 valandoms. Lapiniai kopūstai yra visiškai dehidratuoti, kai jie yra labai traškūs ir juos galima lengvai sugniaužti pirštais. Sumalkite kopūstų lapus į miltelius, naudodami bet kokią priemonę – nuo virtuvinio kombaino iki plaktuvo ir trintuvo. Laikykite sandariame inde vėsioje ir sausoje vietoje. Lapinių kopūstų miltelius galima naudoti kaip maistingą priedą prie kokteilių, padažų, sriubų, kiaušinių ir visko, ką tik sugalvosite.

Dažniausiai užduodami klausimai apie lapinių kopūstų auginimą

Kiek laiko užtrunka užauginti lapinius kopūstus?

Lapinių kopūstų sėklos sudygsta per 5-10 dienų nuo pasodinimo, o subręsta per 50-70 dienų, priklausomai nuo veislės.

Ar kopūstai atželia kiekvienais metais?

Kopūstus galima auginti kaip vienmečius (kasmet persodinti) arba daugiamečius (išlieka gyvybingi visus metus), priklausomai nuo jūsų auginimo zonos. 7-10 zonose ir vietovėse, kur žiemos ir vasaros švelnios, kopūstai gali būti auginami visus metus kaip daugiamečiai. 1-6 auginimo zonose kopūstai auginami kaip vienmečiai, nes dėl stiprių šalnų kopūstų augalai kasmet žūsta.

Kaip sužinoti, kada kopūstai jau tinkami derliui nuimti?

Lapinius kopūstus galima skinti maistui kaip mikrožalumynus, mažus lapelius ir subrendusius augalus. Norėdami nuimti kopūstų mikrožalumynus, nuimkite daigus per 3-5 dienas nuo sudygimo. Mažuosius kopūstų lapus galima skinti per 20-30 dienų nuo sudygimo. Suaugusius kopūstus galima skinti praėjus 50-70 dienų nuo sudygimo arba kai augalai yra bent 10 cm aukščio.

Ar galite auginti kopūstus vazonuose?

Taip, kopūstus galima sėkmingai auginti vazonuose. Norint auginti kopūstus vazonuose, reikia didelių, gerai drenuojamų, bent 12 cm skersmens ir 8 cm gylio vazonų. Turėtumėte naudoti gerai drenuojančią vazonų žemę, nuolat laistyti ir tręšti daug azoto turinčiomis trąšomis, kad būtų skatinamas energingas lapų augimas.

Ar galima kopūstus sodinti šalia pomidorų?

Kopūstai ir pomidorai konkuruoja dėl išteklių ir pritraukia tuos pačius kenkėjus, todėl geriausia vengti sodinti kopūstus ir pomidorus tiesiai vieną šalia kito.

Kokie augalai geriausiai auga šalia kopūstų?

Kopūstai mėgsta augalus palydovus, kurie dirvožemį praturtina azotu, atbaido įprastus kopūstų kenkėjus ir pritraukia naudingus plėšrūnus. Geriausi kopūstų palydovai yra prieskoninės žolelės, žirniai, medetkos, svogūnai, citrinžolės ir salierai.

Ar kopūstai atauga nupjauti?

Lapinis kopūstas yra “pjaunamas ir vėl auginamas” augalas, kuris po kiekvieno pjovimo toliau auga, kol nenuskinami viršutiniai jauni lapai (vadinamieji galiniai pumpurai). Nauji lapai toliau augs nuo augalo viršūnės žemyn.

Kaip nuimti kopūstų derlių nenužudant augalo?

Kopūstus nuimkite nenužudydami augalo, pašalindami apatinius lapus ir palikdami galinį pumpurą (4 viršutinius jauniausius lapus ir naują pumpurą centre).

Ar kopūstams reikia daug vandens?

Vidutiniškai kopūstams reikia 1 cm vandens per savaitę. Kopūstai geriausiai auga auginami šiek tiek drėgnoje, tolygiai laistomoje dirvoje.

Ar turėtumėte tręšti kopūstus?

Lapiniai kopūstai yra žali lapai, kurie gerai auga azoto turtingame dirvožemyje. Kopūstų augalus reikėtų reguliariai tręšti kraujo miltais arba kitomis daug azoto turinčiomis trąšomis.

Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.