Kov 6, 2024
16 Views
Komentavimas išjungtas įraše Lapiniai kopūstai yra nuostabus universalus augalas

Lapiniai kopūstai yra nuostabus universalus augalas

Written by

Lapiniai kopūstai yra nuostabus universalus augalas, kuris duoda skanų derlių kiekviename savo vystymosi etape. Dauguma kopūstų subręsta per 50-70 dienų nuo pasodinimo, tačiau nereikia laukti tiek ilgai, kad pradėtumėte rinkti kopūstų derlių. Kopūstų augalai beveik visada pasirengę derliui – nuo mikrožalumynų iki subrendusių lapinių žalumynų. Lapiniai kopūstai yra “pjaunamas ir vėl auginamas” augalas, kuris po kiekvieno pjovimo toliau augina naujus lapus. Tai reiškia, kad galite skinti mažus jaunus lapus iš jaunų augalų ir didesnius lapus iš subrendusių augalų, nenužudydami augalo. Pateikiame mūsų ekspertų patarimus, kaip nuimti kopūstų derlių:

Kaip nuimti derlių:

Nupjaukite arba nupjaukite žemiausius kopūstų augalo lapus, įsitikinkite, kad augalo viršūnėje liko bent 4-5 lapai.

Prieš valgydami kopūstų lapus nuplaukite vėsiame vandenyje, kad pašalintumėte purvą, kenkėjus ir šiukšles.

Kada kopūstus galima skinti:

lapai pasiekia norimą dydį.

Lapinių kopūstų mikrožalumynus galima skinti po 7-10 dienų.

mažieji lapiniai kopūstai gali būti nuimami po 20-30 dienų.

subrendę kopūstų lapai gali būti nuimami po 50-70 dienų.

Geriausias derliaus nuėmimo laikas:

Geriausias lapinių kopūstų skonis, kai lapai skinami vėsesniu oru (pavasario pabaigoje-vasaros pradžioje ir rudens pabaigoje-žiemos pradžioje).

Kopūstus skinkite, kai oras vėsus, ankstyvą rytą, prieš pietų saulę.

Norint nuimti kopūstų derlių kaip profesionalui, nebūtina būti sodininkystės ekspertu. Nors yra keletas gudrybių ir patarimų (jie išvardyti toliau), apskritai kopūstų derlių nuimti paprasta – tereikia nuskinti kelis skanius lapus, kai tik užsinorėsite skanių kopūstų. Jei kopūstų augalus auginote gerai, jie turėtų turėti didelius sultingus lapus ir būti pakankamai sveiki, kad greitai ataugintų naujus lapus. Tačiau jei po derliaus nuėmimo jūsų kopūstų augalas sunkiai auga, prieš kitą derliaus nuėmimą būtinai patręškite jį organinėmis kraujo miltų trąšomis, kad paspartintumėte lapų augimą.

Lapinių kopūstų derliaus nuėmimo patarimai:

Nuimkite derlių iš apačios į viršų:

Pradėkite nuo žemiausių kopūstų lapų. Tai bus labiausiai subrendę augalo lapai.

Niekada neskinkite viršutinių lapų:

Norite, kad kopūstai ir toliau augintų naujus lapus? Tada neskinkite lapų augalo viršūnėje. Po kiekvieno derliaus nuėmimo ant augalo turėtų likti bent 4-5 viršutiniai / centriniai lapai.

Švariai nupjaukite:

Nupjaudami kopūstų lapus, aštriai ir švariai įpjaukite, kad išvengtumėte ligų ir augalų pažeidimų. Naudokite derliaus nuėmimo žirkles arba lapus atsargiai sugniaužkite ranka.

Pjaukite arti stiebo:

Pašalinkite didžiąją dalį lapų stiebų, pjaudami kuo arčiau pagrindinio stiebo, nepažeisdami augalo. Niekada nepjaukite pagrindinio augalo stiebo.

Išmeskite blogus lapus:

Išmeskite visus spalvotus, kenkėjų užkrėstus ar smarkiai pažeistus kopūstų lapus. Taip padėsite augalui išlikti sveikam, kad ateityje būtų galima nuimti derlių.

Derlių nuimkite kas savaitę:

Kas savaitę nuimdami lapus nuo kopūstų augalo, skatinkite naujų augalų augimą. Geriau nuimti kelis lapus nuo augalo kiekvieną savaitę, kai jų prireikia, o ne planuoti vieną didelį derlių. Vienu metu nuimdami nedideles derliaus porcijas, skatinsite greitą lapų ataugimą.

Kaip nuimti kopūstų derlių nenužudant augalo?

Lapiniai kopūstai yra “pjaunamas ir vėl auginamas” augalas, o tai reiškia, kad po kiekvieno derliaus nuėmimo jie gali užauginti naujus lapus. Kad pasinaudotumėte šia savybe, tereikia vengti skinti viršutinius ir (arba) centrinius kopūstų augalo lapus (vadinamuosius galinius pumpurus). Iš šio centrinio pumpuro išauga nauji kopūstų lapai, todėl jį pašalinus augalas nebegalės auginti naujų lapų. Gudrybė ta, kad reikia skinti tik apatinius-vidurinius kopūstų augalo lapus ir palikti 4-5 galinio pumpuro lapus augalo viršūnėje, kad jie galėtų ataugti.

Kaip skinti lapinių kopūstų mikrožalumynus ir mažyčius žalumynus?

Lapinius kopūstus galima skinti bet kurioje vystymosi stadijoje – nuo naujų daigų iki subrendusių lapų. Lapinių kopūstų mikrožalumynai ir mažieji lapeliai yra tokie pat maistingi ir skanūs kaip ir subrendę žalumynai, tačiau juos galima skinti daug anksčiau. Kita vertus, norint užauginti reikšmingą mikrožalumynų ar mažųjų kopūstų derlių, reikia daug kopūstų sėklų. Šie metodai gali būti brangūs ir neefektyvūs, palyginti su kiekvienos kopūsto sėklos auginimu iki brandos ir subrendusių lapų rinkimu.

Lapinių kopūstų mikrožalumynų derliaus nuėmimas:

Lapinių kopūstų mikrožalumynus nuimkite praėjus maždaug 7-10 dienų po sėklų pasodinimo. Nupjaukite mikrožalumynų stiebus kuo arčiau dirvos. Mikrožalumynai nėra “nupjauti ir vėl atželti” ir po derliaus nuėmimo neatauga, nes nuimamas visas augalas.

Kale Baby Green derliaus nuėmimas:

Derlių nuimkite praėjus maždaug 20-30 dienų po to, kai augalai sudygsta arba kai jie yra bent 5-10 cm aukščio. Norėdami nuimti vienkartinį derlių, pašalinkite visus valgomus lapus. Jei norite nuimti nuolatinį derlių, pašalinkite visus 3-4 viršutinius kiekvieno augalo lapus.

Kada nuimti kopūstų derlių?

Geriausias laikas kopūstams nuimti derlių yra po to, kai juos pabučiuoja nedidelė šalna. Taip yra todėl, kad kopūstų lapai tampa saldesni, kai juos veikia šalta temperatūra, ir kartesni, kai juos veikia karšta temperatūra. Tiesą sakant, kopūstų skonis ir toliau saldės, kai temperatūra nukris iki. Lapai tampa kartūs, kai temperatūra nuolat laikosi aukštesnė nei, ir augalas pradeda vysti. Kad to išvengtumėte, kopūstų sėklas pradėkite sėti ankstyvą pavasarį ir vasaros pabaigoje, taip užtikrinsite, kad augalai subręs vėsesniu metų laiku. Be to, kopūstus galite skinti anksti ryte, kai oras būna rasotas ir vėsus.

Kaip laikyti ir konservuoti lapinius kopūstus

Lapiniai kopūstai yra universalūs žalumynai, kuriais galima mėgautis šviežiais iš daržo arba po kelių mėnesių kaip šaldytu skanėstu. Juos galima lengvai laikyti šviežius iki 7 dienų, užšaldytus – iki 8 mėnesių, o dehidratuotus – iki vienerių metų. Štai keletas idėjų, kaip laikyti kopūstų derlių:

Išlaikykite kopūstus gyvus:

Įmerkite kopūstų stiebus į indą su vandeniu kaip gėlių puokštę. Stiebai sugers vandenį ir neleis lapams nuvysti.

Šviežių kopūstų laikymas:

Nuplaukite ir išdžiovinkite kopūstų derlių. Suvyniokite kopūstų lapų ryšulėlį į drėgną popierinį rankšluostėlį ir laikykite šaldytuve šaldytuvo maišelyje. Taip lapai išliks traškūs ir švieži maždaug savaitę.

Kopūstų šaldymas:

Užšaldant kopūstus, jų derlių galima išlaikyti ilgiau nei metus. Pirmiausia nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite kopūstus. Tada supjaustykite norimo dydžio lapus, sudėkite į šaldymo maišelį ir laikykite užšaldytus, kad galėtumėte naudoti vėliau. Užšaldyti kopūstai labai lankstūs ir puikiai tinka į kokteilius, sriubas, troškinius, troškinius, apkepus, omletus ir daugelį kitų patiekalų.

Dehidratuotų lapinių kopūstų milteliai:

Dehidratuotų kopūstų milteliai – unikalus ir įdomus būdas ilgai laikyti kopūstus. Norėdami dehidratuoti, tiesiog nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite kopūstus, o po to įdėkite juos į 125 laipsnių temperatūros dehidratorių arba orkaitę 6 valandoms. Lapiniai kopūstai yra visiškai dehidratuoti, kai jie yra labai traškūs ir juos galima lengvai sugniaužti pirštais. Sumalkite kopūstų lapus į miltelius, naudodami bet kokią priemonę – nuo virtuvinio kombaino iki plaktuvo ir trintuvo. Laikykite sandariame inde vėsioje ir sausoje vietoje. Lapinių kopūstų miltelius galima naudoti kaip maistingą priedą prie kokteilių, padažų, sriubų, kiaušinių ir visko, ką tik sugalvosite.

Kaip auginti lapinius kopūstus, kad gautumėte didelį derlių?

Norite gausaus kopūstų derliaus? Didelio kopūstų derliaus paslaptis – tinkama mityba, tinkamos kopūstų veislės pasirinkimas ir idealios aplinkos kopūstams augti žinojimas. Didelis kopūstų derlius prasideda nuo gerų kopūstų sėklų pirkimo. Šviežios ekologiškos geros linijos kopūstų sėklos užaugins stiprius augalus. Rinkdamiesi kopūstų sėklas būkite atidūs, nes kai kurios kopūstų veislės skirtos tik dekoratyviniams tikslams. Lapiniai kopūstai gerai auga, kai yra tręšiami tam tikromis trąšomis ir auginami tam tikroje temperatūroje. Daugiau informacijos rasite mūsų išsamiame vadove “Kaip auginti lapinius kopūstus”.

Dažniausiai užduodami klausimai apie kopūstų derliaus nuėmimą

Kaip nuimti kopūstų derlių, kad jie toliau augtų?

Norėdami nuimti kopūstų derlių, kad jie ir toliau augintų naujus lapus, pirmiausia nuskinkite apatinius lapus, o 4-5 viršutinių augalo lapų nenuimkite.

Ar kopūstai atauga nupjauti?

Taip! Jei nepašalinsite “galinio pumpuro” arba 4-5 lapų augalo viršūnėje, kopūstų augalas po kiekvieno pjovimo toliau augs.

Kaip sužinoti, kada kopūstai jau tinkami derliui nuimti?

Lapinius kopūstus galima skinti maistui kaip mikrožalumynus, mažus lapelius ir subrendusius augalus. Norėdami skinti kopūstų mikrožalumynus, nuimkite daigus per 3-5 dienas nuo sudygimo. Mažuosius kopūstų lapus galima skinti per 20-30 dienų nuo sudygimo. Suaugusius kopūstus galima skinti praėjus 50-70 dienų nuo sudygimo arba kai augalai yra bent 10 cm aukščio.

Ar galite valgyti kopūstų stiebus?

Kopūstų stiebai yra valgomi, nors stori stiebai gali būti kietesni už lapus ir šiek tiek tvirti. Stiebus geriausia valgyti, kai jie naudojami virtų patiekalų gamyboje.

Ar galima valgyti žalius lapinius kopūstus?

Visus kopūstus galima valgyti žalius tiesiai nuo augalo. Kai kurių veislių kopūstai (pvz., Toskaniniai kopūstai) užaugina mėsingesnius lapus, kuriuos valgyti žalius yra mažiau pageidautina nei švelnesnių veislių kopūstus (pvz., Šarlotiniai kopūstai).

Ar kopūstus reikia laikyti šaldytuve?

Lapinius kopūstus galima laikyti šaldytuve, jie išlieka švieži iki 7 dienų.

Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.