Kava be kofeino paprastai patiekiama kavinėse kaip įprastos kavos alternatyva. Tačiau, priešingai nei manoma, kavoje be kofeino vis tiek yra kofeino, tik daug mažiau nei įprastoje kavoje. Jei tai jus nustebino, skaitykite toliau ir sužinokite, kokie yra kavos be kofeino gėrimo privalumai ir trūkumai.
Kava be kofeino – tai tokia pati kava kaip ir įprasta kava, tik iš jos pašalinta didžioji dalis kofeino. Joje vis dar yra labai mažas kofeino kiekis, nes nėra būdo pašalinti 100 % kofeino.
Įprastos kavos puodelyje yra apie 95 miligramai kofeino, o kavos be kofeino puodelyje – tik 2 miligramai kofeino.
Yra trys pagrindiniai kavos be kofeino apdorojimo būdai: šveicariškas vandens metodas, anglies dioksidas ir metilo chloridas. Daugiau informacijos apie kavos be kofeino apdorojimo metodus rasite čia.
Šveicarų vandens metodas – tai kavos pupelių be kofeino apdorojimo procesas, kuriam naudojamas Šveicarijos Alpių vanduo. Šis metodas žinomas dėl to, kad yra švelnus ir išgaunama švaraus skonio kava.
Šio proceso metu mirkant žalias kavos pupeles vandenyje tol, kol vanduo prisipildo tirpių kavos komponentų, kofeinas atskiriamas nuo vandens. Tada kofeinas filtruojamas ir gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Šis ekstraktas dedamas į pupeles, kuriose yra kofeino, ir taip kofeinas iš pupelių migruoja į žaliosios kavos ekstraktą.
Anglies dioksidas yra dujos, būtinos augalų fotosintezei. Šios dujos yra bespalvės ir bekvapės.
CO2 galima naudoti skirtingoms cheminėms medžiagoms atskirti, pumpuojant jį per medžiagą. Pavyzdžiui, CO2 galima naudoti kofeinui atskirti nuo kavos pupelių.
Metilo chloridas yra bespalvės, degios, rūgštaus kvapo dujos. Jis naudojamas gamyboje, kaip tirpiklis ir kaip dujokaukės filtras.
Metileno chloridas yra cheminis tirpiklis, naudojamas kofeinui iš kavos pupelių pašalinti. Anksčiau šiam tikslui buvo naudojamas benzenas, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis yra kancerogenas. Todėl įmonės perėjo prie kitų cheminių medžiagų, dažniausiai etilacetato ir metileno chlorido, naudojimo.
Tačiau dėl metilchlorido kyla tam tikrų ginčų, nes jis gali būti toksiškas ir sukelti centrinės nervų sistemos pažeidimus.
Kavos be kofeino tinkamumas žmogui priklauso nuo jo sveikatos būklės ir ligos istorijos. Kavoje be kofeino vis dar yra daug tų pačių antioksidantų kaip ir įprastoje kavoje, todėl jei norite atsisakyti kofeino, bet vis dar norite kavos naudos, kava be kofeino yra sveikas pasirinkimas. Kava be kofeino taip pat padeda žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui, bet mėgsta kavos skonį. Kitas puikus pasirinkimas, jei vis dar norite gauti kofeino, bet mažesnį jo kiekį, yra pusės kavos kava.
Ar patartina gerti kavą be kofeino?
Klausimas, ar reikėtų gerti kavą be kofeino, ar ne, yra asmeninis ir priklauso nuo individualių sveikatos ir gyvenimo būdo veiksnių. Štai keletas kavos be kofeino gėrimo privalumų ir trūkumų.
Kavos be kofeino gėrimo nauda
Kava be kofeino gali būti naudinga mažinant suvartojamo kofeino kiekį.
Jautrumas kofeinui reiškia neigiamą šalutinį poveikį, kurį kai kurie žmonės patiria vartodami kofeiną, pavyzdžiui, nemigą, nerimą, širdies plakimą ir aukštą kraujospūdį. Kava be kofeino yra alternatyva tiems, kurie nori išvengti šio poveikio.