Indonezija garsėja unikaliausios ir paklausiausios pasaulyje kavos gamyba. Štai kelios geriausios Indonezijos kavos rūšys, kurias verta paragauti:
Sumatra Mandheling: Ši kava auginama Šiaurės Sumatros regione Indonezijoje ir garsėja sunkiu kūnu ir žemišku, aštriu skoniu. Ji dažnai apibūdinama kaip tamsusis šokoladas, tabakas ir kedras.
Java: Javos kava auginama Javos saloje ir yra lengvesnė bei rūgštesnė nei Sumatros kava. Ji garsėja saldžiu, vaisių ir gėlių skonio profiliu ir dažnai lyginama su Etiopijos kava.
Sulawesi Toraja: ši kava auginama Sulavesio saloje ir garsėja sudėtingu skonio profiliu, kuris apima tamsaus šokolado, vanilės ir prieskonių natas. Ji pasižymi sodriu kūnu ir nedideliu rūgštingumu.
Bali Kintamani: Ši kava auginama Balio saloje esančio Baturo kalno šlaituose ir pasižymi ryškiu, švariu skoniu su citrusinių vaisių, gėlių ir prieskonių natomis. Kava yra vidutinio stiprumo ir didelio rūgštingumo.
Flores Bajawa Ngura: Ši kava auginama Floreso saloje ir pasižymi saldžiu, šokoladiniu skoniu su vaisių užuominomis. Kava yra vidutinio stiprumo ir mažo rūgštingumo.
Ruošiant indonezietišką kavą, kiekviena veislė pasižymi unikaliu skonio profiliu ir jai tinkamais ruošimo būdais. Visada verta eksperimentuoti su skirtingais virimo būdais ir rasti tą, kuris geriausiai atskleis kiekvienos kavos skonį.
“Cupping” – tai kavos degustavimo metodas
Naudojamas kavos aromatui, skoniui ir tekstūrai įvertinti. Štai pagrindiniai Indonezijos kavos puodelių ruošimo žingsniai:
Sumalkite kavą: Pradėkite malti kavos pupeles prieš pat puodelio ruošimą. Kad užtikrintumėte vienodą kavos malimo dydį, naudokite burr malūnėlį.
Užuosti kavos kvapą: Įkvėpkite šviežiai sumaltos kavos ir atkreipkite dėmesį į jos aromatą. Indonezijos kavos garsėja žemės, aštriais ir kartais vaisių aromatais.
Įpilkite karšto vandens: Užpilkite karštu vandeniu (vos užvirusiu) maltą kavą dubenėlyje ar puodelyje. Leiskite kavai mirkti 4 minutes.
Sulaužykite plutą: Po 4 minučių šaukštu sulaužykite vandens paviršiuje esančią kavos plutą. Taip išsiskirs daugiau aromatų.
Dar kartą užuosti kvapą: Dar kartą giliai įkvėpkite ir atkreipkite dėmesį į išsiskyrusius naujus aromatus.
Nuplaukite paviršių: Šaukštu nuplaukite nuo vandens paviršiaus likusias kavos tirščius.
Paragaukite kavos:
Paimkite šaukštelį kavos ir garsiai gurkštelėkite. Tai padeda išvėdinti kavą ir paskleisti ją po gomurį. Atkreipkite dėmesį į kavos skonį, konsistenciją ir rūgštingumą.
Išspjaukite arba nurykite: Jei kava jums patinka, galite ją nuryti.
Pakartokite: pakartokite šį procesą su kiekviena norima paragauti kava, atkreipdami dėmesį į skonio, aromato ir konsistencijos skirtumus.
Indonezijos kavos gali būti gana sudėtingos ir pasižymėti unikaliu skonio profiliu. Kavų ragavimas – puikus būdas įvertinti skirtingus kiekvienos kavos niuansus ir rasti tokią, kuri atitinka jūsų skonio receptorius.
Chemex kavinukų galite rasti – Cofmos Coffee Roasters